DubbelDoel koeien - duurzaam rundvlees
Wanneer je een melkkoe aan het eind van haar leven lekker laat uitrusten kan zij zorgen voor smaakvol rundvlees van hoge kwaliteit. Dit vlees is een volwaardig en duurzaam alternatief, voor bijvoorbeeld geïmporteerd rundvlees. Laat het vlees minimaal 3 weken in het vacuüm zitten voor een optimaal resultaat.  
Bekijk onze recepten op versalert.nl/recepten-specialiteiten.


Waarom melkkoeien?

Tot voor kort was het gebruikelijk dat de meeste melkkoeien aan het einde van hun leven rechtstreeks naar het slachthuis gingen. Van bijna de hele koe werd zogenaamd snippervlees gemaakt ten behoeve van de productie van hamburgers en gehakt. Veel van dit vlees wordt geëxporteerd terwijl we voor onze eigen consumptie nog veel rundvlees transporteren vanuit de hele wereld.

Een groot deel van de Nederlandse melkkoeien is na haar carrière als melkkoe namelijk prima geschikt om ook nog te zorgen voor smaakvol kwaliteitsvlees. Daarmee dienen deze koeien een dubbel doel, namelijk voor de productie van melk én vlees. Hier komt de term DUBBEL DOEL KOE vandaan. Dit kunnen koeien zijn van typische dubbeldoel rassen zoals de Blaakop, Lakervelder of Fleckvieh/Simmentaler, maar ook Holstein koeien. Om de kwaliteit van het vlees van melkkoeien te verhogen, is het belangrijk om deze koeien een periode van rust te gunnen. Deze welverdiende all-inclusive vakantie waarin de koe geen melk meer hoeft te produceren, duurt minimaal 120 dagen. Het nieuw aangezette vlees van uitgeruste melkkoeien is heerlijk mals, met vet dooraderd en heeft de ouderwetse rundvleessmaak. Het vlees heeft een fijndradige structuur en is van hoge kwaliteit.

DUURZAAMHEID

De CO2 footprint – de ecologische voetafdruk – van rundvlees van uitgeruste melkkoeien is relatief laag.  Het voer wordt lokaal geteeld en aangevuld met reststromen. Het krachtvoer bevat geen soja en is samengesteld uit Europese grondstoffen. Bovendien is de transportafstand van het voer, de koe en het vlees beperkt, wat leidt tot weinig food Miles.


EVEN VOORSTELLEN


Wij zijn Edwin en Anita Heijdra. Heijdra Vleesvee is ons vleesveebedrijf, gevestigd in IJsselstein. Wij houden koeien voor het vlees. Dit kunnen koeien zijn van typische vleesrassen, maar ook melkkoeien. Wij zijn de initiatiefnemers van de Stichting Keten Duurzaam Rundvlees, een samenwerkingsverband tussen alle schakels in de rundvleesketen met als doel deze keten te versterken en verder te verduurzamen.

Wij kopen de koeien bij Nederlandse melkveehouders en zorgen ervoor dat deze koeien bij Nederlandse vleesveehouders in ruime stro hokken, met lekker voer en veel frisse lucht kunnen uitrusten en uitgroeien tot een volwaardige vleeskoe. Deze ketensamenwerking, waarbij alle vleesveehouders een eenduidig rantsoen en werkwijze volgen, zorgt voor volume en een constante vleeskwaliteit.

Het assortimentAan het laden
Aan het laden